ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη
 
Αθήνα, 30 Αυγούστου 2016. Με μια λαμπρή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ο εορτασμός των 80 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας, των πρέσβεων της Τουρκίας και της Ολλανδίας, του διευθύνοντα συμβούλου της Coca-Cola κ. Μουχτάρ Κεντ, του διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής πολυεθνικής Dow Chemical κ. Άντριου Λιβέρη και ξένων επιχειρηματιών.

Στο καλωσόρισμα του, ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στις αξίες που καθοδήγησαν ως σήμερα την επιχείρηση και τόνισε τη συγκίνησή του που βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου για σχεδόν μισό αιώνα. Επεσήμανε ότι ο τομέας της αγροτεχνολογίας έχει σώσει περισσότερες ζωές από την ιατρική στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, μιας και είναι ο κύριος συντελεστής της αύξησης του προσδόκιμου ζωής από τα 33 έτη το 1900 στα 71 σήμερα.

Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε ότι, καθώς ο πληθυσμός της γης θα φθάσει τα εννέα δισεκατομμύρια το 2050, μας μένουν 35 χρόνια για να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 50%. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε δραματικά την απόδοση της υπάρχουσας αγροτικής γης, χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Καταλήγοντας ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να διαδώσουν στις πατρίδες τους ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη δυναμικοί και παραγωγικοί τομείς της οικονομίας που μπορούν να αποκαταστήσουν την κοινωνική ισορροπία και την εθνική υπερηφάνεια.    

Σε εκτενή συζήτηση που ακολούθησε για τον ρόλο των πολυεθνικών σε μια εποχή αυξημένων οικονομικών αποκλίσεων διεθνώς με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Coca-Cola κ. Μουχτάρ Κεντ και της Dow Chemical κ. Άντριου Λιβέρης.

Ο κ. Μουχτάρ Κεντ τόνισε την ανάγκη οι πολυεθνικές να στηρίζουν τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται αγοράζοντας, παράγοντας και διανέμοντας τοπικά αλλά και πληρώνοντας φόρους. Αναφερόμενος στον κ. Ευθυμιάδη τόνισε ότι τον θαυμάζει διότι η επιχείρησή του είναι από τις λιγοστές που επιμένουν να παράγουν το δικό τους προϊόν σε μία εποχή που οι περισσότεροι διαχειρίζονται απλώς brands ή προσφέρουν υπηρεσίες.

Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής Dow Chemical κ. Άντριου Λιβέρης αναφέρθηκε στις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και κατέκρινε την έλλειψη θάρρους και πειστικών απαντήσεων των πολιτικών κατά την αντιμετώπιση αυτών των αντιδράσεων. Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Οι Έλληνες είναι έξυπνοι, καινοτόμοι και εργατικοί. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αν απελευθερωνόσασταν από αυτά που σας συγκρατούν, αντί να αναγκάζεστε να φεύγετε από τη χώρα όπως ο παππούς μου από το Καστελόριζο το 1917».

Η εταιρεία που εξελίχθηκε στον όμιλο Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ιδρύθηκε το 1935 από τον Ευθύμιο Ευθυμιάδη. Σήμερα απασχολεί 420 άτομα, με θυγατρικές σε 8 χώρες, στους κλάδους των γεωργικών εφοδίων, του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, των εργαστηριακών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών αναλύσεων, των θερμοκηπίων, αλλά και της παραγωγής και διάθεσης επώνυμων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Το 2015 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 60 εκατ. ευρώ.


Δείτε εδώ το επετειακό βίντεο του Ομίλου