Επετειακή Εκδήλωση 80 Χρόνων Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη

Με την απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της φυτοπροστασίας και της αγροδιατροφής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  29 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο της 26ης Agrotica, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη για τον εορτασμό των 80 χρόνων λειτουργίας του.
 
Στην εναρκτήρια ομιλία ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του, που από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης πήρε το δρόμο της προσφυγιάς και κατάφερε να ριζώσει και να προκόψει στην Ελλάδα. Όπως είπε, μια λέξη περιγράφει την πορεία ανάπτυξης των 80 χρόνων- το πείσμα. “Είναι το πείσμα της άμιλλας που βοηθά στο να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Το πείσμα για ηθική συμπεριφορά και για νέες ιδέες. Το πείσμα για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρεις στους πελάτες σου, για ορθή συμπεριφορά απέναντι στους συνεργάτες. Το πείσμα για την ανάδειξη της καταγωγής σου και της οικογένειάς σου”. Για τον ίδιο, η μεγαλύτερη ικανοποίησή του είναι ότι και οι τρεις γενιές της οικογένειας Ευθυμιάδη μοιράζονται την αξία της προσφοράς προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. “Ο Όμιλος διατηρεί έξι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη φορολογική της έδρα στην Ελλάδα, όπου απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της. Η Ελλάδα θέλουμε να αποτελεί πάντα το κέντρο των δραστηριοτήτων μας. Όλοι μας πιστεύουμε στο made very well in Greece” επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Βάσος Ευθυμιάδης σημείωσε ότι εν μέσω κρίσης ο Όμιλος βελτίωσε τα μεγέθη του, προχώρησε σε επενδύσεις, συνέχισε την έντονα εξωστρεφή δραστηριότητά του και δημιούργησε 52 νέες θέσεις εργασίας. “Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την όποια συμβολή μας στην ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία και για το γεγονός ότι μπορούμε να δίνουμε δουλειά σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Είμαστε από αυτούς που τους αρέσει να πληρώνουν φόρους, γιατί έτσι πρέπει να γίνει” επεσήμανε.
 
Όπως ανέφερε, ο Όμιλος σχεδιάζει δυναμική είσοδο σε νέους κλάδους στον τομέα της φυτοπροστασίας, στον τομέα των βιολογικών και ειδικών λιπασμάτων και σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία διεθνοποίησής του μέσω στρατηγικών συμμαχιών ή joint venture για διείσδυση σε αγορές εκτός Ελλάδος. “Το όραμά μας είναι να αποδείξουμε ότι σε πείσμα των καιρών μια ελληνική εταιρεία μπορεί να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης” τόνισε ο κ. Βάσος Ευθυμιάδης.
 
Ο Όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με μεγάλους Ομίλους του εξωτερικού, για δυναμική επέκταση στη Βαλκανική και στον κλάδο του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, κ. Θύμης Ευθυμιάδης “θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί το κέντρο της παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε κλάδους όπως το βαμβάκι και τα κτηνοτροφικά φυτά, για όλη την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να φυτέψουμε ελληνικούς σπόρους σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Βαλκανικής και της Δυτικής Ευρώπης”.
 
Στον τομέα των εργαστηριακών αναλύσεων όπου αποτελεί ηγέτιδα δύναμη, ο Όμιλος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εργαστήριο για έλεγχο και χαρτογράφηση εδαφών και νερών στη Βαλκανική, καθώς και εργαστήρια ανάλυσης και μελέτης αγρού σε τρίτες χώρες. Στον τομέα των τροφίμων θα δοθεί έμφαση στη συμβολαιοποιημένη γεωργία, για παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στοχευμένης προστιθέμενης αξίας, με στόχο την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Ο Όμιλος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε αγροδιατροφικές συμπράξεις για την παραγωγή επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στα πρότυπα της ντομάτας “Lucia" και της πατάτας “Μυρτώ”.
 
 

     

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Έρευνας και Καινοτομίας που προκηρύχτηκε και χρηματοδοτήθηκε με 20.000 ευρώ από τον Όμιλο Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη. Συνολικά κατατέθηκαν 32 προτάσεις από τις οποίες βραβεύτηκαν οι  πέντε.
 
Το πρώτο βραβείο, που χρηματοδοτείται με 6.000 ευρώ, έλαβε η πρόταση «Ανόργανα νανοσωματίδια ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι: Ουρανία Μενκίσογλου - Σπυρούδη, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ, Αικατερίνη Δενδρικού - Σαμαρά, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Αικατερίνη Καραμανώλη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ
 
Το δεύτερο βραβείο, έλαβαν δύο προτάσεις με χρηματοδότηση 4.000 ευρώ για την κάθε μια:
α) «Ανάπτυξη προτύπων υπηρεσιών εκτίμησης του πληθυσμού εδαφογενών φυτοπαθογόνων μυκήτων και νηματωδών σε εδάφη κηπευτικών καλλιεργειών». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι: Δημήτριος Καρπουζιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Καλλιόπη Παπαδοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαννίκου, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
β) “Διαδικτυακή Πλατφόρμα Χαρτογράφησης Προσβολών Καλλιεργειών». Η ερευνητική ομάδα αποτελούταν από τους Κρίτωνα Καλαντάρη, Συνεργαζόμενο Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννη Βοώντα, Καθηγητή Γεωπονικής Αθηνών, Νικόλαο Κατή, Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ και Ιωάννη Λιβιεράτο, Ερευνητή ΜΑΙΧ- Κρήτης
 
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο προτάσεις, με χρηματοδότηση 3.000 ευρώ  έκαστη: α) «Ανάπτυξη εμβολίου με βάση την τεχνολογία της επαγομένης από ιό γονιδιακής σίγησης για την προστασία των φυτών από την ιό της ευλογιάς». Στην ερευνητική ομάδα  συμμετείχαν οι Βάρβαρα Μαμαλίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. και Νικόλαος Κατής, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.
β) «Εφαρμογή πρωτόκολλων διαχείρισης ροδάκινων για την βελτίωση της ποιότητας τους» του Αθανασίου Μολασιώτη, Επίκουρου Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.
 
 
Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Σχεδίων Έρευνας και Καινοτομίας ήταν ενταγμένος στις δράσεις που υλοποίησε ο Όμιλος Ευθυμιάδη για την επέτειο των 80 χρόνων, οι οποίες περιελάμβαναν μια σειρά από δράσεις φιλανθρωπικού, πολιτιστικού, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα:
  • Χορηγία στην τηλεοπτική εκπομπή αγροτικού ενδιαφέροντος “Ιστορίες Γης”, για την προβολή success stories, με έμφαση σε παραδείγματα της περιφέρειας
  • Αποκλειστική χορηγική στήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την δημιουργία ειδικής έκθεσης για την ανάδειξη των γλυπτών μνημείων που διασωθήκαν από τους πρόσφυγες της Ραιδεστού της Ανατολικής Θράκης.
  • Συνεργασία με την ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη» για την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών των δημοτικών σχολειών στις περιοχές όπου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Ομίλου
  • Πανελλαδική συνεργασία με το δίκτυο πωλήσεων του Ομίλου για πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα στις περιοχές δραστηριοποίησής του.
  • Τρεις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και υπό την επίβλεψη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
  • Υποστήριξη της δράσης του Οργανισμού Make-a-Wish Ελλάδος, για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Παιδί-ογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ.
 
Όπως ανέφερε η κα. Λουκία Ευθυμιάδη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, οι επετειακές εκδηλώσεις άρχισαν “με μια γιορτή για τη ραχοκοκαλιά του Ομίλου, που είναι οι εργαζόμενοι” και ολοκληρώθηκαν με μια εκδήλωση προς τιμήν των πελατών και συνεργατών του Ομίλου”.
 
 
******************************************
 
Συνοπτικά στοιχεία για τον Όμιλο Ευθυμιάδη
 
Το 1935 ο Εύθυμης Ευθυμιάδης ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη την εταιρία Κ+Α ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ Ο.Ε., με αντικείμενο την εμπορία εισαγόμενων γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών. Σήμερα, ο Όμιλος Ευθυμιάδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε τέσσερις διακριτούς κλάδους της Αγροτικής Οικονομίας: α) Γεωργικά Εφόδια, β) Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό, γ) Υπηρεσίες, δ) Τρόφιμα.
 
Πραγματοποιεί συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ με 420 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό και αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδος και των Βαλκανίων στον τομέα των γεωργικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
 
 
Σύνδεσμος για το επετειακό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=KOAH0RtwsHo
 
Σύνδεσμος για τις βραβεύσεις: http://issuu.com/knefthymiadis/docs/awards
 
Σύνδεσμος για την ομιλία Βάσου & Θύμη Ευθυμιάδη: http://issuu.com/knefthymiadis/docs/80_years_presentation